Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

"Στέκομαι όταν στέκεσαι,
κινούμαι όταν κινείσαι,
αδύνατον να είμαι 
όπου εσύ δεν είσαι!!
Τι είναι;;;
Καλημέρα παιδιά και καλή σας εβδομάδα!!
Η απάντηση είναι ...η σκιά.
Ξέρετε τι είναι η σκιά;;Πότε την βλέπουμε;;Έχουν όλα τα πράγματα σκιά;;Μμμμ...σας βάζω δύσκολα;;;


ꕥ ꕮ ꗚꗚ ꖿꖐ ꕵ ꖍꖜ ꖲ ꗋꖾ ꖡ ꗙꗑꗝ ꗜ ꗟꗢ ꗥ

Η λύση βρίσκεται στο αντίθετο της σκιάς, δηλαδή στο φως.Η σκιά είναι μια περιοχή που δημιουργείται όταν ένα αντικείμενο,ένα σώμα,κλπ διακόπτει-εμποδίζει την πορεία του φωτός, που μπορεί να είναι το φως του ήλιου, μιας λάμπας ή ενός φακού. 

Αν βγείτε λοιπόν στην αυλή σας μια ηλιόλουστη μέρα και σταθείτε ακίνητοι, θα δείτε στο έδαφος να σχηματίζεται η σκιά σας. Είναι ίδια το πρωί και ίδια το μεσημέρι ή το απόγευμα;(Άλλο ένα ερώτημα...)

Τέτοια εποχή στο σχολείο μας βγαίναμε στην αυλή και παρατηρούσαμε πότε η σκιά μας είναι πιο μεγάλη και πότε πιο μικρή. Το πρωί που ο ήλιος είναι χαμηλά στον ουρανό η σκιά μας είναι μεγαλύτερη (με μια κιμωλία μπορούμε να την σημειώσουμε) ενώ το μεσημέρι που ο ήλιος είναι ψηλά η σκιά μας είναι πιο μικρή.


Ώρα όμως για παιχνίδι!!!


  • Μπορείτε να πατήσετε τη σκιά σας;; Μπορείτε να πατήσετε πρώτοι τη σκιά της μαμάς, του μπαμπά ή του αδερφού σας ;;
  • Έχετε παίξει σκιές στον τοίχο με τα χέρια σας;; Μπορείτε να φτιάξετε λαγουδάκι, σκύλο, ελάφι,κλπ. Σας δίνουμε μερικές ιδέες μέσα από το παρακάτω βίντεο:



  • Ζωγραφίστε σκιές από τα παιχνίδια σας !!! Βγείτε στην αυλή σας, απλώστε ένα χαρτί στο έδαφος και κάντε το περίγραμμα από κάποιο παιχνίδι σας. Μετά μπορείτε να το χρωματίσετε.

  • Ωραία ιδέα είναι επίσης να φτιάξετε το μικρό σας θεατράκι με σκιές. Θα χρειαστείτε μια μικρή κούτα την οποία θα κόψετε ώστε να αφήσετε ένα άνοιγμα.Εκεί θα κολλήσετε χαρτί κουζίνας αντικολλητικό. Μετά θα φτιάξετε πολύ απλές "φιγούρες", σε σχέδια της επιλογής σας, από οποιοδήποτε χαρτόνι- όχι διαφανές.Ακόμη και αν είναι χρωματιστό ή  από γκρι χαρτόνι στο τελικό αποτέλεσμα θα φαίνεται η σκιά του και όχι το χρώμα, γιατί το φως δεν μπορεί να περάσει από μέσα του.


Στερεώνουμε με συρραπτικό σε πλαστικά καλαμάκια


Το φως πρέπει να είναι πίσω μας.Την ημέρα ο ήλιος και το βράδυ ένας φακός ή μια λάμπα.

Φτιάξτε όμορφες ιστορίες, συζητήστε, τραγουδήστε!!!

Ο Σταύρος παίζει με τις σκιές


Επιμέλεια : Βιγλάκη Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου